Hvalpens udviklingsfaser

Alle hunde – uanset race- gennemgår de samme udviklingsstadier fra de fødes til de dør. Alle hunde har derfor de samme behov for, at lære hvilken art de tilhører (prægning), at udvikle deres sociale adfærd og lære hvordan de sociale regler fungere, at øve jagtlege og afprøve grænser overfor floklederne, når de kønsmodnes fysisk og psykisk, for blot at nævne nogle enkelte eksempler.

Som hunde ejer kan det være godt at have indsigt i hundens udviklingsstadier. Herved kan man lettere give hvalpen en god start på livet ved at præge og socialisere den i de rette perioder. De perioder hvor der står noget med kønsmodning bør man helst ikke starte op med at træne nye ting med hunden. Den er her spækket med hormoner og kan ikke koncentrere sig om at lære nye ting, her skal man kun holde det ved lige, som den nu engang har lært. Samt tage lidt ekstra hensyn i hverdagen da den måske ikke helt er sig selv. Vi kender det fra os selv, når de små børn går hen og bliver teenagere.

Hvalpens udviklingsfaser

1.-2. uge Den vegetative fase
Hunden fødes blind og døv. Vigtigste behov er mad, varme, søvn og ro for såvel hvalp som tæve.

3. uge Overgangsfasen
Udvikling af sanserne, hvalpen begynder at gå på opdagelse

4.-7. uge Prægningsfasen
Lærer at genkende andres adfærd og lugte. Syn og hørelse er udviklet. Oplever sindsstemninger. Social tilpasning og prægning begynder. Hvalpen identificerer sig med arten. Er nysgerrig og begynder at lege. Begynder med anden føde end modermælk. Kontakt med mennesker – væk fra flokken – er vigtig.

8.-12. uge Socialiseringsfasen
Varig indlæring begynder. Lederprægning. Dominansforhold i flokken udvikles mere og mere. Vigtigt at den der skal have mest med hunden at gøre (f.eks. træning) laver noget meningsfyldt med hvalpen. Miljøtræning vigtig. Ikke overbeskytte hunden.

13.-16. uge Rangordensfasen/dominansfasen
Dominansfasen (halvt kønsmoden). Hvalpen prøver at klatre op ad rangstigen pga. øget produktion af kønshormoner. Erfaringer får større og større betydning

17. uge -7. måned Flokdannelsesfasen
Rolig periode som er velegnet til indlæring. Lydighed og lederskab som er indlært i denne periode får man glæde af senere. Vagtinstinkt (advare flokken). Territorial-instinkt (beskytte og forsvare).

8.-10. måned Pubertetsfasen
Fysisk kønsmoden. Forsøger at klatre op ad rangstigen.

11.-17. måned Dressurperioden
Rolig periode velegnet til træning.

18.-22. måned Psykisk kønsmodning
Psykisk moden.Vigtigt at have et helt klart lederskab og at lydighed og kontakt er på plads.

Skriv en kommentar