Klikkertræning

Klikkeren er et indlæringsinstrument, det er en lille boks der laver en høj lyd (klik). Denne lyd kan hunden lærer at forbinde med noget der er rart, her en godbid. Et klik betyder; at det du gør, er rigtigt og det skal du have en godbid for, men et klik betyder også at øvelsen er færdig. En ting der er vigtig at huske når man arbejder med klikkeren, er at man ALTID skal give godbid når man har klikket, ellers ødelægger man indlæring af klikkeren. Som sagt betyder klikket godbid på vej, så når klikkeren først er indlært behøver man ikke at stå med godbidderne i hånden, og hermed mindskes sandsynligheden for at hunden bliver håndfikseret.
Husk på at klikkeren er et indlærings redskab, så når hunden har lært en øvelse behøves man ikke blive ved med at klikke når den udfører øvelsen, her kan man så bare sige dygtig i stedet.

Fordelen ved klikkeren er at man bedre kan komme og ramme præcis den adfærd man ønske, hvorimod man med dygtig nemt kan komme til at ramme “forkert”. Eks: hvis man skal lære hunden at sitte, idet hundens bagdel rammer jorden siger dygtig. Hunden satte sig på dyg, men gøede på tig, hermed lære man hurtigt hunden at gø når den sætter sig.

INDLÆRING AF KLIKKEREN:
1) Du skal bruge:
– En klikker (koster ca. 30 kr og kan fås i de fleste dyrehandlere)
– En stor portion mega gode godbidder.
– En masse tålmodighed.
– Din hund :0)

2) Når man skal indlærer klikkeren må hunden ikke være under nogen form for kommando, dvs. at hunden ikke skal gøre noget for at få godbidderne, andet end at være ved dig (det er en god ide at være samme niveau som hunden). Nogle hunde synes at lyden er lidt farlig, så prøv at have klikkeren bag ryggen de første par gange, så hunden finder ud af at det ikke er farligt.

3) Man klikker og giver hunden en godbid med det samme (du skal hverken kæle, eller sige noget til hunden). Så snart den har tygget færdig, gentager du klikket og godbidden, dette gør du en 10-15 gange. Herefter holdes en pause på ca. 10 min. det gør man så hunden kan “fordøje” det den er ved at lære, nemlig at klik = godbid.

4) Efter pausen gentager du punkt 3, og holder igen ca. 10 min. pause.

5) Efter de 10 min. gentager du punkt 3 endnu en gang.
Nu skulle hunden gerne forstå at klik = godbid.

6) Nu tester du om hunden har forstået det, det går du sådan: Du klikker, men venter med at give godbidden et øjeblik. Hvis hunden begynder at søge efter godbidden, har den forstået hvad det går ud på, og klikkeren er indlært.
Hvis hunden ikke forstår sammenhængen, gentager i bare punkt 3 et par gange til. Det skal lige siges at hunden ikke er mere eller mindre klog end andre, hvis den ikke lære det hurtigt :0).

Det er meget vigtigt at hunden har forstået princippet før I begynder at træne.

ET EKSEMPEL PÅ EN ØVELSE:
Vi tager lige en nem øvelse nemlig sit:
Du tager en godbid og lader hunden snuse til den, hold godbidden ca. 2 cm fra hundens næse og træk godbidden langsomt op og bagud over hundens hoved. En hund kan ikke kigge ret meget op, så den vil automatisk sætte sig for at kunne følge godbidden. Lige præcis når bagdelen rammer gulvet, klikker du. Den har jo klikket betyder godbid på vej, og det er det der gør at hunden forstår sammenhængen, altså at sætte sig = godbid.
Hvis nu hunden har sat sig 3 gange i træk, så stop mens legen er god. Du skal aldrig fortsætte mere end en 3-4 gange for så kommer hunden nemt til at kede sig. Så stop når det går bedst, for der hvor du stopper, er det sted hunden husker, når I starter en anden gang.
Din hund vil også tit sætte sig foran dig uden I er ved at træne. Udnyt det, dvs. hav klikkeren på dig og godbidder i nærheden, og klik når chancen byder sig.
Ordet sit skal først sættes på når du er 100 % sikker på at hunden sætter sig, for der må ikke gå ret lang tid fra ordet bliver sagt til bagdelen rammer jorden, hvis hunden skal lære at slå numsen i jorden = sit.
Rækkefølgen i sit bliver altså:
1) Håndsignal (godbidhånden føres over hovedet)
2) Lige før bagdelen rammer = sit
3) Bagdelen rammer = klik og godbid.

ANDET:
– Gå langsomt fremad, det er hurtigst i den sidste ende. Arbejd dig trin for trin hen mod dit resultat. Hunden skal kunne følge med og hele tiden forstå hvad du ønsker.
– Del øvelserne op i trin
– Hvis hunden gør noget du ikke vil have den til så ignorerer den.
– Du må gerne træne flere øvelser i samme træningssession (men husk sessionen skal ikke være længere end 5-10 min.).
– Hvis hunden gør noget super (noget der er svært eller noget den har haft svært ved), giver du en jackpot, altså flere godbidder end du plejer.
– lad være med at træne hvis du er i dårligt humør, du risikerer bare at ødelægge hundens fortrolighed med klikkeren eller værre med dig selv.
– Husk på at når man træner er det bedre at man træner 5 – 10 min af gangen flere gange om dagen, end at træne 1 hel time af gangen, for der er ikke mange hunde der kan klare så lang tids intensiv træning.
– som sagt så udnyt det jeres hund gør til hverdag, hvis den f.eks. løfter poten, lægger poten over snuden, siger en sjov lyd, ja hvad som helst du gerne vil se igen… God arbejdslyst ;0)

One Comment

  1. Kirsten Koefoed

    God artikel. Jeg skal virkelig prøve klikkertræning, når jeg en dag finder en hvalp. Holder øje med din side. Tak

Skriv en kommentar