Hund og Nytår

For mange mennesker er nytårsaften en stor begivenhed, men for de fleste dyr er dette en forfærdelig dag, de allerhelst ville være foruden.

Der er mange måder hundene kan vise deres angst på, og for at man som ejer kan hjælpe sin hund i selve situationen og på sigt, er det vigtigt at forstå hundens reaktioner.
Nogle hunde bliver mere kontaktsøgende, andre kryber undvigende omkring, gemmer sig under ting eller prøver ligefrem på at flygte – er hunden alene kan dette føre til omfattende ødelæggelser i hjemmet, da hunden kan gnave og kradse sig igennem døre, vægge m.m..
Nogle bliver apatiske andre hyperaktive. Hunde kan også gø, hyle, savle, ryste, få hyppig vejrtrækning, øjets pupil kan blive meget stor og endelig kan de tisse af skræk.

For at undgå, at hunden bliver angst, og for at hjælpe de hunde, der allerede er blevet bange for fyrværkeri, kan man gøre dette:

I dagene op til og især selve nytårsaften bør hunden trættes fysisk. Gå lange ture, men undgå områder og tidspunkter, hvor der skydes fyrværkeri af. Hunden bør føres i snor, så den ikke ved en eventuel lyd løber væk i panik. Undgå at fyre bordbomber eller lignende af i samme rum, som hunden opholder sig i. Undgå raketter, heksehyl m.m. for tæt på huset. Informer gerne naboer og deres børn om hundens angst og bed dem vise hensyn. Træk gardinerne for vinduerne, hvis hunden reagerer på lys og blitz. Vurder om hunden helst vil ligge for sig selv i et mørkt rum eller om den er mest rolig, når den er sammen med familien. Det kan være en fordel at spille noget musik (gerne beroligende), som kan distrahere hunden.
Tag under ingen omstændigheder hunden med uden for, når der skydes fyrværkeri af. Hunden kan blive ramt eller blive bange for alle de hæslige lyde. Bliver hunden først bange, vil angsten forfølge hunden resten af livet, og kan blive forværret med tiden samt det kan eventuelt også komme til at omfatte angst for andre lyde som f.eks. tordenvejr m.m..

Uanset om hunden førhen har vist tegn på angst eller ej, vil jeg på det kraftigste fraråde, at hunden efterlades alene hjemme nytårsaften. Er eller bliver hunden pludselig bange, er det vigtigt, at dens ejer er i nærheden så hunden kan få den fornødne støtte, eventuelt med medicin. Viser hunden tegn på angst, må den ikke ynkes. Forsøg i stedet at lave nogle øvelser (sit, dæk, rul, søg osv.) eller leg med hunden. Brug rigeligt med super lækre godbidder.

Har hunden tidligere vist tegn på angst i forbindelse med fyrværkeri, kan man sammen med sin dyrlæge beslutte, hvilken medicin hunden skal have. Der anbefales af førende amerikanske adfærdsbehandlere at bruge Stesolid (Diazepam), som virker direkte angstdæmpende. Stesolid skal gives fra morgenstunden og yderligere efter behov ca. hver 6.-8. time. Stesolid kan også bruges i dagene omkring nytårsaften, hvor der desværre også ofte skydes fyrværkeri af. Da Stesolid er receptpligtig medicin, skal dyrlægen involveres. Dyrlægen kan endvidere instruere i den eksakte brug af pillerne.

Da der er stor forskel på hvordan forskellige hunde reagerer på Diazepam kan det være fornuftigt at prøve medicinen af, inden selve nytårsaften, så man på forhånd har en fornemmelse for, hvordan hunden reagerer. Skal der eventuelt en større eller mindre dosis til end først antaget for at opnå den ønskede effekt. Som regel skydes der jævnligt og især omkring weekender fyrværkeri af i december måned, så det skulle være muligt at vurdere effekten rimeligt på disse tidspunkter.

Viser hunden allerede nu dagligt eller næsten dagligt tegn på angst, anbefales det at give den angstdæmpende medicin dagligt. Her vil Clomicalm i en høj dosis være at foretrække. Det er ikke sikkert, at Clomicalm løser hundens problem fuldstændigt, men mindskes det blot, er det også at foretrække. Samtidig med Clomicalm kan lydterapi opstartes. Her benyttes CD optagelser af bl.a. fyrværkeri i kombination med træning og leg. Øvelserne kan helt eller delvist være med til at afhjælpe hundens angst for høje lyde. Øvelserne bør fortsættes hele året rundt, så hundens angst ikke genopbygges. Instruktion i brugen af Clomicalm og lydterapi kan fås i forbindelse med en konsultation hos dyrlægen. En CD med lydoptagelser kan købes hos dyrlæger, flere webshops samt hos Dansk Kennel Klub.

Uanset hvor gerne vi end vil hjælpe vores dyr til at komme trygt igennem nytårsaften, er det vigtigt at forstå, at der endnu ikke er en mirakelkur, der fuldstændigt kan løse deres problemer, men at alle ovenstående råd er mulige hjælpemidler. En stor hjælp ville det dog helt sikkert være, hvis alle indskrænkede deres forbrug af fyrværkeri og alene reserverede det til nytårsaften.

Her er et link til køb af forskellige ‘hjælpemidler’ mod nytårsangst hos vores kære hunde.

Med disse råd til årets sidste event, ønsker jeg alle et rigtigt godt nytår.

Skriv en kommentar