Gode og dårlige vaner

Alle hvalpe har fra naturens hånd fået tildelt, at det er naturligt for dem at grave huller, gø, bide, springe op, tigge om mad, og bide i ting osv. osv. Når vi så tager hunden ind i huset, er det vores opgave at lære hvalpen, hvor og hvornår, disse ting er ønsket og hvornår de ikke er….

Det er meget nemmere at give en hvalp nogle gode vaner, end at skulle vænne den af med de dårlige. Derfor ros ønsket adfærd og ignorer eller afled hundenes opmærksomhed, når den gør noget du ikke ønsker. Mange gør den fejl at de irettesætter hunden, når den gør noget forkert, men glemmer at rose hunden, når den ligger stille og hviler, når den sidder pænt, når den kommer når man kalder osv. Derved får hunden kun opmærksomhed når den bider, springer op og gør, og den lærer hurtigt, at det kan betale sig at gøre disse ting, for at få din opmærksomhed.

Alle hunde søger helt naturligt, at gøre de ting der resulterer i noget positivt – opmærksomhed, kontakt, ros og godbidder. I praksis vil det sige, at du, i stedet for at irettesætte hunden hele tiden, skal give den opmærksomhed og ros, når den gør noget rigtigt. Her gælder det om at se de små ting også når hunden går pænt i snor, leger roligt uden at bide hårdt, hilser uden at springe op m.m.

Påbegynd træningen med hvalpen, når du får den hjem. Mange glemmer, at starte denne grundlæggende træning, når hvalpen er lille, netop fordi hvalpe jo er så små, søde og nuttede. Men selv om man har en lille dejlig hvalp, skal man allerede der, stoppe ting man ikke kan acceptere når den bliver stor, og så skal man være konsekvent hele vejen igennem. Venlig, men konsekvent!

Skriv en kommentar