Når hvalpen bider

Hvalpe bider – og endda rigtig meget ! Hvalpen har brugt en stor del af sit korte liv på at lege, slås, bide og ruske i sine kuld søskende.
Nogle gange peb en af hvalpene i kuldet. Modparten trak sig lidt, men genoptog kort efter legen igen. Denne leg fortsætter hvalpene med, når vi får dem hjem. De bider os i fingrene, armene, benene og i ansigtet. De små sylespidse tænder borer sig ind under vores hud.

Hvis du straffer hvalpen for at bide, risikerer du at hvalpen lærer, at den får opmærksomhed, når den bider. Faktisk bliver det tit endnu værre, når den straffes. Hvalpen stresser nemlig op og bider endnu mere og endnu hårdere.

Nogle hvalpe bliver så forskrækkede over at blive straffet, at de helt holder op med at bide. Og det er jo rart – i første omgang. Men man kan også risikere at de helt holder op med at hilse og tage kontakt. Hvalpen går dermed glip af en meget værdifuld social indlæring. Endelig er der hvalpe, som bliver så bange, at de begynder at forsvare sig for alvor. Disse hunde får som regel meget store problemer og ender med at blive aflivet.

Hvalpes bideri har en MEGET vigtig social funktion. Det udvikler hvalpens bidehæmning over for artsfæller. Gennem deres leg og bideri lærer hvalpen, at hvis den bider for hårdt, vil andre hvalpe ikke lege med den. På den måde lærer hvalpen at få kontrol over sine tænder. For flokdyr (rovdyr) med et farligt våben, som tænderne er, er det af meget livsvigtig betydning, at de kender grænsen for, hvornår de gør skade på flokmedlemmer. Ellers kan det gå gruelig galt!

Det er denne bidehæmning, man bør træne hvalpen i. Godt nok er hvalpe bideri helt naturlig, men det er stadig meget vigtigt, at man fortsætter træningen af hvalpens bidehæmning. At træne hvalpens bidehæmninger, skal – som alt andet hundetræning – ske gradvist. Og man bør starte allerede nogle få dage efter, at man har fået hvalpen hjem.

Øvelse: Sæt dig ned, leg med din hvalp og lad den bide i dine hænder. Når den bider lidt hårdere, end den plejer, siger du Arghh oppe i et højt toneleje, rejser dig op og går væk. Du skal ikke lyde vred, men blot efterligne hvalpens hyl og pib. Efter ca. 20 sekunder går du tilbage til hvalpen og fortsætter legen. Så længe hvalpen ikke bider hårdt, leger I videre. Men når den igen bider for hårdt: Arghh og afbryd kontakten nogle sekunder og genoptag så legen igen. Når hvalpen har forstået princippet, kan du øge kravet lidt mere. Nu må hvalpen kun bide forsigtigt i dine hænder. Bider den for hårdt: Arghh, afbryd kontakten og gå væk. Det gør du nogle gange, hvorefter du igen øger kravet. Sådan fortsætter du, indtil hvalpen er klar over, at det kun er ok at slikke eller sutte på dine hænder. Derefter bør du sætte regler op for andre steder på kroppen, da hvalpen heller ikke må bruge tænder i ansigtet på dig, eller bide dig i anklerne osv. Hvis den gør det, siger du Arghh og går væk.

Når hvalpen er omkring tre måneder gammel, bør den have lært, at den skal være forsigtig med sine tænder. Nu kan du sætte kravet op til, at hvalpen slet ikke må bruge tænderne på mennesker overhovedet. Træn det på samme måde. Når den bruger tænderne: Arghh og afbryd kontakten i nogle sekunder.

Det er også en god idé at fortælle familiemedlemmer og besøgende i huset om reglerne, og hvordan de kan hjælpe. Hvis hvalpen bider dem, når de hilser på den, skal de også sige Arghh og afbryde kontakten i nogle sekunder, før de igen hilser, leger eller kæler med den.

Hvalpes bideri forsvinder som regel, når hvalpen er ca. fire til fem måneder gammel. (omkring tiden hvor den får nye tænder) Så fat mod, det er bare en tid man skal igennem.

Skriv en kommentar

Powered by Nirvana & WordPress.
%d bloggers like this: