Læs her hvordan man skal forholde sig, hvis hunden skal med ud og køre i bil..
Transport og ferie
Hav styr på din hund i bilen
Det er farligt at have sin hund på bagsædet, uden at den er spændt fast. Tænk på, hvad der vil ske ved en hård opbremsning eller et sammenstød. Hunden risikerer at ramme dig i nakken med voldsom kraft. Det kan være fatalt for både dig og hunden.
Du har forskellige muligheder for at sikre din hund. En mulighed er at få sat et solidt gitter op mellem hunden og forsæderne i bilen. En anden er at få monteret en fast boks til hunden i bilen, eller købe et hundebur. Det er der flere fordele ved. Bagage og indtræk skånes. Og når hunden opholder sig i boksen, kan man åbne bagklappen, så hunden ikke bliver overophedet. Boksen bør være så stor, at hunden kan stå oprejst, ligge udstrakt samt vende sig.
Endelig kan man få sikkerhedsseler til alle hundestørrelser. Disse seler fastgøres til de sikkerhedsseler, der allerede er i bilen. Du skal sikre dig, at låsemekanismen på hundens sikkerhedssele er så solid, at den ikke kan springe op. Du bør købe selen til hunden i god tid inden ferien, så hunden kan nå at vænne sig til den.
Pas på din hund – den kan dø af varme
Hvert år dør hunde, fordi de efterlades i en varm bil. Ofte har ejeren kun været væk i kort tid. Men når solen står på, kan temperaturen i bilen hurtigt stige til 80-90 grader, og det kan hunde ikke tåle. Og solen flytter sig, så selv om bilen er efterladt i skyggen, står den pludselig i bagende sol. Så efterlad aldrig hunden i bilen om sommeren. Heller ikke når det er overskyet, for vejret har det jo med at skifte.
Det er vigtigt med vand og skygge
Vand og skygge har stor betydning for dyrene i sommervarmen. Husk at skifte vandet ofte, da det hurtigt bliver dårligt. Det er godt for hunden at få en dag sammen med familien, men kun hvis man sørger for, at hunden har mulighed for at ligge i skygge og for at få rigeligt med vand. Har du planer om at tage hunden med på en lang travetur, så husk at tage ekstra vand med til den. Og skal du ud at køre en længere tur med hunden, bør du jævnligt køre ind til siden for at lufte hunden og give den vand.
Kilde: Dyrenes beskyttelse
Køresyge
Der er to årsager til at hunde bliver køresyge.
Den ene er, at hunden er utryg ved at køre – den er bange for de voldsomme bevægelser.
Den anden grund er, at de vuggende bevægelser en bil forårsager, påvirker hundens balanceorgan og kan give hunden kvalme. Køresyge viser sig oftest første gang når hunden er hvalp.
Nogle af symptomerne på køresyge:
-
Hunden savler.
-
Hunden bliver urolig.
-
Hunden får kvalme og kaster op.
Der er nogle ting man kan gøre for at vænne hunden af med køresyge. Man kan starte med at vænne hunden til at bilens lyd ikke er ensbetydende med fare ved at sætte sig ud i bilen med hunden, starte motoren men uden at køre nogen steder.
Når man mener hunden føler sig tryg ved bilen, kan man prøve at køre en mindre tur, men sørg for at køre et sted hen, hvor hunden kan komme ud og løbe omkring. Dernæst skal man huske på, at hvis hunden er tilbøjelig til at blive køresyg, så skal man undgå hurtige sving og kraftige opbremsninger og accelerationer.
Nogle foreslår, at man skal sørge for at hunden har noget med, som den kender f.eks. dens tæppe og evt. en tyggeting, så den holdes beskæftiget. Transportbokse kan også være en ide, eftersom hunden måske føler sig mere tryg i boksen end på bilens bagsæde.
Et godt råd jeg engang har fået, er at komme en tot vat i hundens ene øre, så skulle den ikke blive køresyg. Jeg har selv prøvet dette på Venice, og det hjalp faktisk.
Hvis man ikke synes at nogle af disse metoder virker, så spørg din dyrlæge efter transportsyge tabletter, eller evt. alternative muligheder for at dæmpe køresygen.
Man bør vænne hunden til at køre i bil fra den er hvalp, hvis man fremover ønsker at tage den med på ture. Jo ældre hunden er des sværere bliver det at vænne den til bilkørsel. De første par gange man tager hunden med ud at køre, bør den ikke have fået mad lige inden da dette medfører større risiko for, at hunden kaster op i bilen.